Αισθητική Δερματολογία

/Αισθητική Δερματολογία

Η μεσοθεραπεία πρωτοεφαρμόστηκε το 1952 από τον Dr Michel Pistor. Έκτοτε, όλο και περισσότεροι γιατροί παγκοσμίως χρησιμοποίησαν τη τεχνική αυτή σε καθημερινή βάση, για πολλά και διάφορα είδη θεραπειών. Με το πέρασμα του χρόνου, όλο και περισσότερες εφαρμογές προστέθηκαν στον κατάλογο των μεσοθεραπειών. Το 1987 η Γαλλική Ακαδημία Ιατρικής αναγνώρισε τη μεσοθεραπεία ως τμήμα της κλασικής ιατρικής.

Πού χρησιμοποιείται: Οι δύο βασικές εφαρμογές της μεσοθεραπείας είναι στη βελτίωση της υφής του δέρματος του προσώπου αφενός και στη θεραπεία της κυτταρίτιδας αφετέρου. Βέβαια, η μεσοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε ραγάδες (ραβδώσεις), απώλεια μαλλιών, διόρθωση ρυτίδων κ.τ.λ. Όσον αφορά τη βελτίωση της υφής του προσώπου, απευθύνεται σε δέρματα που έχουν υποστεί αφυδάτωση και έχουν λεπτές ρυτιδώσεις. Σχετικά με τη κυτταρίτιδα, βοηθά στις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν υπάρχει μεγάλη χαλάρωση και ανάλογα με τις ουσίες που θα περιέχονται, μπορεί να κάνει λιποδιάλυση σε συγκεκριμένα σημεία.

Μεσοθεραπεία προσώπου: Πληθώρα υλικών έχουν χρησιμοποιηθεί ή συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως υλικά μεσοθεραπείας. Τα υλικά που περιέχονται είναι διαφορετικά είδη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Το υλικό στο οποίο κατά βάση οφείλεται το αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας είναι το υαλουρονικό οξύ. Αυτό χρησιμοποιείται, λόγω της ιδιότητας που έχει να συγκρατεί μόρια νερού. Λειτουργεί δηλαδή ως σφουγγάρι. Εφαρμόζοντας το υλικό σε όλο το πρόσωπο, τα μόρια του υαλουρονικού συγκρατούν νερό μέσα στο δέρμα και το ενυδατώνουν. Είναι σαν να τοποθετεί κανείς πολλά μικρά σφουγγάρια στο δέρμα, τα οποία θα συγκρατήσουν νερό. Το υαλουρονικό, βέβαια, έχει χρησιμοποιηθεί και σε κρέμες, για τη βελτίωση της υφής του προσώπου. Επειδή, όμως, το μόριό του είναι μεγάλο, δεν μπορεί να διεισδύσει μέσα στο δέρμα από την επιφάνεια. Εάν όμως μπει με ενέσιμο τρόπο, τότε μένει εκεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκρατεί νερό. Δεν προσθέτει όγκο στο πρόσωπο και δεν αλλοιώνει καθόλου το σχήμα του. Ταυτόχρονα, λειτουργεί και ως διεγέρτης. Διεγείρει δηλαδή το δέρμα, ώστε να παράγει δικό του κολλαγόνο. Έχει αποδειχθεί ότι τα τσιμπήματα της βελόνας από μόνα τους δημιουργούν διέγερση. Δηλαδή η μεσοθεραπεία βοηθά το δέρμα ποικιλοτρόπως. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας, χρειάζονται μερικές συνεδρίες, που συνήθως έχουν απόσταση μεταξύ τους είκοσι με τριάντα ημέρες. Καλό είναι να συντηρεί κανείς το αποτέλεσμα, κάνοντας εφαρμογές μεσοθεραπείας σε πιο αραιά διαστήματα. Υπάρχουν και είδη μεσοθεραπείας που περιέχουν μόνο υαλουρονικό. Συνήθως αυτά απευθύνονται σε μεγαλύτερου βαθμού προβλήματος.

Μεσοθεραπεία στο σώμα: Η μεσοθεραπεία που γίνεται στο σώμα αποσκοπεί στη διόρθωση της κυτταρίτιδας. Κάποιες φορές, βέβαια, μπορεί να περιέχει και ουσίες που διαλύουν το λίπος, όπως η φωσφατιδυλοχολίνη. Το αποτέλεσμα στην κυτταρίτιδα συνήθως είναι προσωρινό, εάν δεν ακολουθήσουν θεραπείες συντήρησης. Όσον αφορά τη λιποδιάλυση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνιμο. Για μικρές ποσότητες λίπους, η μεσοθεραπεία είναι αποτελεσματική. Τα διαλύματα που χρησιμοποιούνται στην κυτταρίτιδα συνήθως περιέχουν ουσίες, μεταξύ των οποίων οι πιο σημαντικές είναι η καφεΐνη και κάποιοι ενεργοποιητές του μεταβολισμού. Συνήθως οι συνεδρίες γίνονται ανά 15 μέρες για την κυτταρίτιδα και ανά 30 μέρες για τη λιποδιάλυση. Χρειάζονται αρκετές συνεδρίες, για να δει κανείς το αποτέλεσμα. Ο αριθμός τους εξαρτάται από το βαθμό του προβλήματος. Συνήθως οι θεραπείες είναι περισσότερες από δέκα. Μπορεί να συνδυαστεί με ενδοδερμικό λεμφικό μασάζ  ή με μηχανήματα. Το λίπος που διαλύεται, συνήθως, αποβάλλεται από τον οργανισμό με τη φυσική οδό. Επειδή πολλές τοξίνες αποβάλλονται από τον οργανισμό, συστήνεται στους ασθενείς να πίνουν αρκετό νερό και να ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Επίσης, η γυμναστική και η κίνηση γενικότερα βοηθούν τη θεραπεία.

Κατάλληλοι υποψήφιοι: Άτομα από δεκαοχτώ έως εβδομήντα πέντε ετών σε καλή κατάσταση υγείας μπορούν να κάνουν μεσοθεραπεία. Θα πρέπει βέβαια ο γιατρός να κρίνει ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι κατάλληλο για τη διαδικασία αυτή. Για παράδειγμα, άτομα που θεωρούν ότι έχουν κυτταρίτιδα, αλλά στην πράξη έχουν ψευδοκυτταρίτιδα (χαλάρωση του δέρματος που μοιάζει με κυτταρίτιδα), δεν θα δουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Επίσης, τα παχύσαρκα άτομα δεν θα βοηθηθούν ιδιαίτερα. Δεν πρέπει να κάνουν μεσοθεραπεία οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, διαβητικά άτομα, άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, καρκίνο στο πρόσφατο παρελθόν, άτομα με αυξημένη πηκτικότητα στο αίμα ή καρδιοπαθείς.

Κλείστε Ραντεβού

Με τη πάροδο του χρόνου, το δέρμα παύει να συνθέτει το ίδιο ικανοποιητικά κολλαγόνο και χάνει την ελαστικότητά του. Το dermaroller βοηθάει στην ενεργοποίηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, δημιουργώντας μια διάχυτη υπεραιμία μετά από κάθε εφαρμογή. Xρησιμοποιείται μόνο από γιατρούς και σε συνθήκες ιατρείου. Έχει ενδείξεις για φωτογήρανση, ρυτίδες, χαλάρωση, ουλές ακμής, δυσχρωμίες, ραγάδες και διευρυμένους πόρους, χωρίς καμία ανεπιθύμητη ενέργεια. Γίνεται σε κάθε ηλικία και σε όλους τους τύπους δέρματος.

Έχει κατασκευαστεί με σκοπό την αύξηση της διαδερμικής απορρόφησης ουσιών (καλλυντικών, θρεπτικών, φαρμακευτικών) από την ανθρώπινη επιδερμίδα, με τρόπο εντελώς ανώδυνο κι απόλυτα ασφαλή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος,  ακόμα και γύρω από τα μάτια ή και πάνω στα βλέφαρα. Περνώντας πάνω από την επιδερμίδα δημιουργεί προσωρινούς μικροπόρους στην κεράτινη στιβάδα, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε ουσία να μπορεί ελεύθερα να απορροφηθεί από την επιδερμίδα.

Η χρήση του είναι εντελώς ανώδυνη, καθότι οι μικροσκοπικές ακίδες του (μήκους μόλις 1/10 του χιλιοστού) τρυπάνε μόνο την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας, όπου δεν υπάρχουν νεύρα ή αγγεία. Ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι η επιδερμίδα απορροφά τόσο αποτελεσματικά την ενεργή ουσία, ώστε για την υπόλοιπη ημέρα δρα ως «δεξαμενή» συνεχούς παροχής για τα κατώτερα στρώματα του δέρματος, παρέχοντας αργά και σταθερά την ουσία αυτή ως δερματική τροφή.

Οι μικροπόροι παραμένουν ανοιχτοί για μερικά λεπτά μετά την εφαρμογή, αφού τα κερατινοκύτταρα είναι πολύ ελαστικά κι εξαιρετικά ανθεκτικά. Είναι ένα μέσο που αυξάνει την απορρόφηση από το δέρμα οποιασδήποτε ουσίας. Η αποτελεσματικότητά του δεν εξαρτάται τόσο από τη διάρκεια που το χρησιμοποιεί κανείς, αλλά από το πόσο σωστά το χρησιμοποιεί. Η σωστή χρήση του εξαρτάται από:

 • Τον αριθμό των κυλίσεων πάνω από μια ορισμένη επιφάνεια δέρματος
 • Τη δημιουργία νέων μικροπόρων σε κάθε κύλιση, έτσι ώστε να μην εφάπτονται οι καινούργιοι πόροι της κάθε κύλισης με αυτούς της προηγούμενης

Για παράδειγμα, μια εφαρμογή στο μέτωπο για 2 λεπτά είναι αρκετή, στο πρόσωπο περίπου 4 λεπτά, όπως και στο λαιμό. Η πίεση που ασκείται είναι ελάχιστη και πάντα κάθετη προς την επιδερμίδα. Λόγω του πολύ μικρού μήκους των βελονών, ακόμη και μεγάλη πίεση να ασκηθεί, οι μικροακίδες δεν μπορούν να εισχωρήσουν βαθύτερα στο δέρμα.

Με το ελεύθερο χέρι ακινητοποιούμε την περιοχή που θέλουμε να περάσουμε το dermaroller. Με συνεχή κίνηση έπειτα, κυλάμε το roller σε όλη την επιφάνεια. Το ανασηκώνουμε ελαφρώς, επαναλαμβάνουμε την κίνηση κι αλλάζουμε λίγο τη γωνία κύλισης, συνεχίζοντας τη διαδικασία. Με το τρόπο αυτό θα υπάρχει ο μέγιστος αριθμός μικροπόρων και δε θα υπάρχει αλληλοεπικάλυψή τους.

Το dermaroller πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο καθαρό και άσηπτο. Μετά τη χρήση, πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω:

 • Πριν και μετά από κάθε χρήση ξεπλένουμε το κύλινδρο με νερό
 • Ψεκάζουμε την επιφάνεια του με αντισηπτικό και το τοποθετούμε στη θήκη του
 • Καλό είναι να καθαρίζουμε με μια καινούρια οδοντόβουρτσα το κύλινδρο του roller μετά από κάθε εφαρμογή

Οι ακίδες του dermaroller είναι κατασκευασμένες από ειδικά επεξεργασμένο ανοξείδωτο ατσάλι. Επειδή όμως η κεράτινη στιβάδα είναι πολύ σκληρή κι ανθεκτική, οι ακίδες χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από 40 χρήσεις. Όταν πλέον δεν αισθανόμαστε το ευχάριστο «γαργαλητό» στο δέρμα κατά τη χρήση του, τότε πρέπει να το αντικαταστήσουμε. Μετά από αρκετές χρήσεις του roller, οι βελόνες αμβλύνονται, δεν τρυπάνε ικανοποιητικά τη κεράτινη στιβάδα, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν το δέρμα και να μη δημιουργούν τους απαραίτητους μικροπόρους.

Η θεραπεία συνιστάται να γίνεται κάθε 7-10 ημέρες. Τα αποτελέσματα φαίνονται από τη πρώτη κιόλας συνεδρία. Είναι καλό να ολοκληρωθούν 12 θεραπείες. Ο συνδυασμός δερμοαπόξεσης με διαμάντια ή μικροκρυστάλλους και dermaroller είναι μια καταπληκτική εφαρμογή, που μετατρέπει ένα θαμπό, κουρασμένο, γηρασμένο κι αφυδατωμένο δέρμα σε ένα λείο, λαμπερό, νεανικό και βελούδινο δέρμα.

Κλείστε Ραντεβού

Το dermapen μοιάζει με πένα που στην άκρη της έχει 12 μικρές βελόνες. Οι δονήσεις του προκαλούν νυγμούς στο δέρμα έως και 100 φορές ανά δευτερόλεπτο, με ταχύτητα που μπορούμε να ρυθμίσουμε,  φτάνοντας σε βάθος 0,25 χιλ. – 2,5 χιλ.

Με το τρόπο αυτό δημιουργούμε μικροτραυματισμούς στο δέρμα χωρίς καταστροφή, που απορροφούν διαλύματα υαλουρονικού οξέος, βιταμίνες, ρετινόλη κι αντιοξειδωτικές ουσίες, διεισδύοντας πολύ ευκολότερα στα βαθύτερα στρώματα του κατώτερου χορίου.

Είναι ανώδυνο και χρησιμοποιείται στη θεραπεία ρυτίδων, ουλών ακμής, στη φωτογήρανση, τις δυσχρωμίες, αφήνοντας ένα ερύθημα που φεύγει γρήγορα μετά τις αναπλαστικές μάσκες που εφαρμόζονται στο τέλος της θεραπείας.

Κλείστε Ραντεβού

H θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης με τη BTX Βουτουλινική Τοξίνη είναι μια από τις γνωστότερες κι αποτελεσματικότερες θεραπείες αντιγήρανσης. Το btx είναι μια πρωτεΐνη η οποία παράγεται από το Clostridium botulinum (βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλαντική τοξίνη).

 

Εκτός από την αισθητική ιατρική, η BTX Βουτουλινική Τοξίνη χρησιμοποιείται σε πολλές άλλες παθήσεις, όπως πρωτοπαθής υπεριδρωσία, βλεφαρόσπασμος, μυϊκή δυστονία, στραβισμός, εγκεφαλική παράλυση, ημικρανία κ.ά.

Η Βουτουλινική Τοξίνη μέσω της αναστολής της απελευθέρωσης της ακετυλχολίνης, διακόπτει τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων στους μυς και προκαλεί χαλάρωση και μείωση της κινητικότητας σε αυτούς, οι οποίοι αποτελούν την αιτία των ρυτίδων έκφρασης. Λίγες ημέρες μετά τη θεραπεία, οι ρυτίδες του προσώπου εξαφανίζονται σταδιακά, ενώ οι φυσιολογικές κινήσεις έκφρασης παραμένουν ανεπηρέαστες. Στη περίπτωση της υπεριδρωσίας,η BTX Βουτουλινική Τοξίνη διακόπτει το νευρικό ερέθισμα που φτάνει μέχρι τους ιδρωτοποιούς αδένες. Οι αδένες παύουν να λαμβάνουν το ερέθισμα να παράγουν ιδρώτα. Στις καταστάσεις αυτές, η Βουτουλινική Τοξίνη εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση κι όχι τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα. Με τη BTX προλαμβάνονται κι αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης. Τέτοιες είναι οι ρυτίδες του μετώπου, οι ρυτίδες του μεσόφρυου (ρυτίδες θυμού) και οι ρυτίδες των ματιών (πόδι της χήνας). Μπορούμε, επίσης, να βελτιώσουμε το οβάλ του προσώπου και τις ρυτίδες του λαιμού.

Επειδή η Βουτουλινική Τοξίνη δρα τοπικά στο σημείο που γίνεται, μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά ακόμα και σε νεαρά άτομα, στα οποία οι ρυτίδες, λόγω της αυξημένης εκφραστικότητάς τους, έχουν σχηματιστεί μεν αλλά δεν έχουν ακόμα μονιμοποιηθεί. Σε αυτή την τεχνική, «baby BTX», χρησιμοποιούνται μικρότερες δόσεις Βουτουλινικής Τοξίνης. Αντιθέτως, σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που έχουν ήδη σχηματιστεί βαθιές ρυτίδες η BTX έχει μικρότερη δράση, καθώς το δέρμα, που πλέον έχει μειωμένη ελαστικότητα, έχει ήδη «τσακίσει» στη ρυτίδα από τη χρόνια σύσπαση των μυών. Στη περίπτωση αυτή, η BTX δε μπορεί να αποδώσει το ίδιο ικανοποιητικά, όσο σε μικρότερης ηλικίας άτομα. η BTX Βουτουλινική Τοξίνη συνδυάζεται πάρα πολύ καλά με άλλες θεραπείες, όπως εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους, χημικά peelings, μεσοθεραπεία προσώπου, fractional laser. H θεραπεία εφαρμόζεται και στους άνδρες.

Το φάρμακο δεν έχει σοβαρές αντενδείξεις, εφόσον γίνεται αμελητέα συστηματική απορρόφηση από τον οργανισμό. Επομένως, μπορεί η θεραπεία να γίνεται συγχρόνως με οποιαδήποτε άλλη αγωγή χωρίς κανένα πρόβλημα. Στη μόνη περίπτωση που αποφεύγεται η θεραπεία είναι στους ασθενείς με μυοπάθεια. Επίσης, για προληπτικούς λόγους, καλό είναι να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη και στη λοχεία, για να αποφευχθεί η σύνδεση οποιασδήποτε επιπλοκής με τη δράση του φαρμάκου. Όταν η BTX Βουτουλινική Τοξίνη εκτελείται από ειδικό δερματολόγο, σπάνια εμφανίζει ανεπιθύμητες ενέργειες. Αν εμφανιστούν, είναι παροδικές και ήπιες. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν πιθανές εκχυμώσεις (μελανιές) στο σημείο της έκχυσης, που υποχωρούν σε λίγες ημέρες ή μη συμμετρική μείωση των ρυτίδων, που διορθώνεται στον επανέλεγχο. Αίσθημα βάρους και κεφαλαλγία μπορεί να υπάρξουν τις πρώτες ημέρες, αλλά υποχωρούν σύντομα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να συμβεί βλεφαρόπτωση, η οποία υποχωρεί σε 15 ημέρες.

Τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίζονται μετά τη 3η – 4η ημέρα και η πλήρης δράση του φαρμάκου έρχεται σε 2 εβδομάδες. Το συμπλήρωμα, εάν χρειαστεί, καλό είναι να γίνεται σε 15 ημέρες κι όχι περισσότερο, διότι ο οργανισμός το αντιλαμβάνεται σαν αναμνηστική δόση, με αποτέλεσμα τη γρήγορη ανάπτυξη αντοχής και τη μειωμένη διάρκεια της BTX Βουτουλινικής Τοξίνης στο μέλλον. Το αποτέλεσμα της BTX διαρκεί 4-6 μήνες, ανάλογα με την εκφραστικότητα και την υπερκινητικότητα του προσώπου μας, το μεταβολισμό και τις συνήθειές μας. Σε ηλικίες άνω των 50 ετών, η διάρκεια  της BTX μπορεί να είναι πιο μειωμένη.

Στην Ελλάδα δυο είναι οι εγκεκριμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται: το Allergan και το Dysport Ipsen. Μετά τη BTX Βουτουλινική Τοξίνη συστήνεται να μη ξαπλώσουμε για 4 ώρες, να μη τρίβουμε τη περιοχή γύρω από τα μάτια, να μην εκτεθούμε σε ζεστό περιβάλλον και να αποφύγουμε την έντονη σωματική άσκηση, το αλκοόλ και την ασπιρίνη για 3 ημέρες.

Κλείστε Ραντεβού

Το υαλουρονικό οξύ είναι γλυκοζαμινογλυκάνη, ένα φυσικό συστατικό του δέρματός μας. Αποτελεί κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι πανομοιότυπο στα περισσότερα είδη οργανισμών. Με απλά λόγια, στο δέρμα μας, αλλά και στο δέρμα όλων των θηλαστικών υπάρχουν μόρια υαλουρονικού οξέος, τα οποία, μαζί με μόρια ελαστίνης και κολλαγόνου, παράγονται με σταθερό ρυθμό από κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες. Οι ουσίες αυτές είναι μακρομοριακές ενώσεις που βρίσκονται σε όλα τα θηλαστικά, με τη μορφή πρωτεϊνικών αλυσίδων, οι οποίες διαπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν τον ιστό που εμείς αναγνωρίζουμε σαν δέρμα. Εκτός από τους ινοβλάστες, στο δέρμα μας υπάρχουν και άλλα κύτταρα, τα οποία ονομάζονται ινοκλάστες, των οποίων ο κύριος ρόλος είναι να διασπούν τα μόρια του υαλουρονικού οξέος. Η σύνθεση και η αποδόμηση του υαλουρονικού οξέος που παράγει ο οργανισμός μας είναι μια δυναμική διεργασία μεταξύ ινοβλαστών, ώστε όσο υαλουρονικό παράγεται, τόσο να διασπάται. Η διαδικασία αυτή συνήθως ολοκληρώνεται σε 24 – 48 ώρες στο ανθρώπινο σώμα. Με την πάροδο της ηλικίας, οι ινοβλάστες εκφυλίζονται και λιγοστεύουν σε αριθμό, με αποτέλεσμα το δέρμα να λεπτύνεται, να χάνει τον όγκο και τη σφριγηλότητά του. Το υαλουρονικό οξύ κάτω από το δέρμα συγκρατεί μόρια νερού και βοηθά στην καλύτερη σύνδεση των ινών κολλαγόνου κι ελαστίνης. Οι ρυτίδες σβήνουν και το δέρμα παραμένει σφριγηλό και ενυδατωμένο.

Το υαλουρονικό οξύ εγχύεται κάτω από την επιδερμίδα, γεμίζοντας τις ρυτίδες των χειλιών και γύρω από το στόμα. Μπορεί επίσης να δώσει όγκο στα ζυγωματικά και τα χείλη. Επειδή είναι ιδιαίτερα υδρόφιλο μόριο, απορροφά νερό, με αποτέλεσμα εξαιρετική ενυδάτωση της περιοχής στην οποία εφαρμόζεται. Με το τρόπο αυτό, το πρόσωπο δείχνει πιο ζωντανό, πιο λαμπερό και πιο φρέσκο. Το υαλουρονικό οξύ διατίθεται σε διάφορες πυκνότητες, για να είναι κατάλληλο για όλα τα είδη ρυτίδων. Έτσι, χρησιμοποιείται για τη διόρθωση των λεπτών επιφανειακών ρυτίδων γύρω από τα μάτια, το στόμα, για τις βαθιές ρινοπαρειακές πτυχές, τις ρυτίδες του γέλιου, τις ρυτίδες της γωνίας του στόματος, τη βελτίωση του σχήματος της μύτης, την αύξηση του όγκου των χειλιών, τις ρυτίδες του μετώπου και του μεσόφρυου, τους μαύρους κύκλους, αλλά και τη διαμόρφωση και τον τονισμό του περιγράμματος του προσώπου. Επίσης, μπορεί να δώσει λύση σε προβλήματα ασυμμετρίας ή ατροφίας ιστού που αφορούν άλλα σημεία του σώματος.

Η θεραπεία είναι γρήγορη, ανώδυνη και ασφαλής. Η διαδικασία διαρκεί 30-40 λεπτά περίπου και το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό. Μετά τη θεραπεία, συνήθως απαιτείται η εφαρμογή πάγου τοπικά στην περιοχή της έγχυσης για περίπου 2 ώρες. Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανιστεί μικρός ερεθισμός αλλά και οίδημα στην περιοχή, τα οποία όμως υποχωρούν σε 24-48 ώρες και μπορούν να καλυφθούν εύκολα, συνήθως με make-up. Στη περίπτωση των χειλιών, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα, το οίδημα μπορεί να κρατήσει λίγο περισσότερο. Είναι μια ουσία εντελώς αδρανής, που σημαίνει ότι δεν προκαλεί αλλεργίες, αντιδράσεις και φλεγμονές. Επίσης, δεν παρουσιάζεται τάση μετατόπισης, οπότε εκεί που εμφυτεύεται το υλικό, εκεί και παραμένει, διατηρώντας το επιθυμητό αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το υαλουρονικό οξύ έχει ένα ανυπέρβλητο πλεονέκτημα. Έχει αντίδοτο μια γλυκοζαμινογλυκάνη, μια γλυκοπρωτεΐνη, δηλαδή, που ονομάζεται υαλουρονιδάση και μπορεί να το διασπάσει σε περίπτωση αφαίρεσής του. Τα εμφυτεύματα έχουν διάρκεια ζωής που κυμαίνεται από 8 έως 16 μήνες. Ο βαθμός απορρόφησης του υαλουρονικού οξέος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, ο τύπος του δέρματος, η μυϊκή δραστηριότητα των υποκείμενων μυών, το βάθος και η θέση της έγχυσης, καθώς και η πυκνότητα του υλικού. Συνδυάζεται πάρα πολύ καλά με άλλες θεραπείες, όπως η BTX Βουτουλινική Τοξίνη , η δερμοαπόξεση με μικροκρυστάλλους, τα χημικά peelings, τη μεσοθεραπεία προσώπου, το fractional laser ή άλλες μεθόδους της αισθητικής ιατρικής.

Κλείστε Ραντεβού

Τι είναι το χημικό peeling;

To χημικό peeling είναι μια τεχνική, που χρησιμοποιείται για να βελτιωθεί η εμφάνιση του δέρματος. Ένα χημικό διάλυμα απλώνεται στο δέρμα, με σκοπό να προκαλέσει χημικό έγκαυμα και τελικά να το απολεπίσει. Το καινούργιο, ανανεωμένο δέρμα είναι πιο λείο, λιγότερο ρυτιδωμένο και ομοιόμορφο στο χρώμα. Χιλιάδες χημικά peelings γίνονται κάθε μέρα. Οι δερματολόγοι είναι οι ειδικοί για τη διαδικασία αυτή.

Τι μπορεί να προσφέρει ένα χημικό peeling;

Χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των λεπτών γραμμών κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα. Οι ρυτίδες που δημιουργούνται από τη βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και άλλες βλάβες που οφείλονται σε λόγους ηλικίας, αλλά και κληρονομικότητας, μπορούν να θεραπευτούν με το peeling. Είναι πολύ καλό μετά τις θεραπείες της ακμής, για να βελτιωθεί η υφή του δέρματος και να εξαφανιστούν τα σημάδια που άφησε η ακμή πίσω της. Άλλες ανεπιθύμητες βλάβες που μπορεί να βελτιωθούν με ένα peeling είναι το μέλασμα (πανάδα), στίγματα, φακίδες, ακτινικές υπερκερατώσεις και δέρματα θαμπά και σκούρα.

Πώς γίνονται τα χημικά peelings;

Συνήθως γίνονται στο πρόσωπο, καθώς και στο λαιμό, τα χέρια, τα αντιβράχια και τα πόδια. Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι, ανάλογα με τη δραστικότητα των διαλυμάτων και το βάθος του εγκαύματος που προκαλούν στο δέρμα: επιφανειακά, μέσου βάθους και βαθιά peelings. Ο δερματολόγος ρυθμίζει το κατάλληλο βάθος διείσδυσης, για να απολεπίσει τα διάφορα στρώματα του δέρματος του προσώπου ή άλλων σημείων του σώματος. Τα νεκρά κύτταρα αντικαθίστανται με υγιή κύτταρα. Ο ιατρός θα σας συστήσει το ιδανικότερο για το δέρμα σας peeling. Πριν τη θεραπεία, θα πρέπει να έχετε σταματήσει να παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα και, ακόμα καλύτερα, να χρησιμοποιήσετε 2 – 3 εβδομάδες πριν, ειδικές κρέμες που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας. Μέσα στο ιατρείο και πριν τη διαδικασία, καθαρίζετε καλά το πρόσωπό σας με σαπούνι αλλά και λοσιόν, για να απομακρυνθεί κάθε ίχνος λίπους. Τα διάφορα οξέα ή άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως το γλυκολικό οξύ (AHA), το τριχλωροξεϊκό οξύ (TCA), το σαλικυλικό οξύ, το γαλακτικό οξύ (ΑHA) ή φαινόλη, καθώς επίσης και κάποια κοκτέιλ οξέων, όπως το Jessner, Azelan κ.ά. Η διάρκεια της θεραπείας είναι 15 – 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του peeling, ο γιατρός απλώνει το διάλυμα σε όλο το πρόσωπο, μερικές φορές διαδοχικά, σε διάφορες περιοχές του προσώπου.

Τι πρέπει να περιμένουμε μετά το χημικό peeling;

Ανάλογα με το είδος και το βάθος του peeling, θα παρατηρηθεί γενικώς μια αντίδραση παρόμοια με αυτή του ηλιακού εγκαύματος. Παρατηρείται ερυθρότητα και κάποια απολέπιση που διαρκούν 3-4 ημέρες. Μετά από μέσου βάθους και βαθιά peelings, το δέρμα σκουραίνει λόγω του εγκαύματος και μετά από 2-3 ημέρες αρχίζει να απολεπίζεται. Μπορεί, επίσης, να παρατηρηθούν οίδημα (πρήξιμο) και φυσαλίδες. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 7-14 ημέρες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύεστε από τον ήλιο με το αντηλιακό που θα σας δώσει ο γιατρός σας.

Οδηγίες μετά το peeling:

 • Κάθε βράδυ, θα εφαρμόζετε σε όλο το πρόσωπο την αλοιφή που σας συνέστησε ο γιατρός σας
 • Κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα χρησιμοποιείτε την αντηλιακή κρέμα. Η αντηλιακή θα ανανεώνεται κάθε 2 ώρες, ακόμα κι αν βρίσκεστε μέσα στο σπίτι. Η εφαρμογή της θα περιλαμβάνει και την περιοχή γύρω από τα μάτια.
 • Μην τραβάτε τις «πέτσες», για να φύγουν πιο γρήγορα. Αυτό απαγορεύεται αυστηρά και το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να δημιουργήσετε πανάδες στα σημεία εκείνα. Αν μια «πέτσα» κρέμεται και σας ενοχλεί, κόψτε την προσεκτικά με ένα ψαλιδάκι.
 • Τουλάχιστον για ένα μήνα μετά το peeling απαγορεύεται αυστηρά: η αποτρίχωση (ηλεκτρόλυση, laser, κερί, αποτριχωτικές κρέμες), μάσκες, βαφές μαλλιών, περμανάντ. Μην πλησιάζετε το σεσουάρ κοντά στο πρόσωπο, όταν στεγνώνετε τα μαλλιά σας.
 • Μετά από 7 ημέρες, επισκεφτείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες κι επανέλεγχο.
Κλείστε Ραντεβού

Τα PDO νήματα μειώνουν τη χαλάρωση του δέρματος σχηματίζοντας ένα πλέγμα που ανορθώνει και στηρίζει τους ιστούς της επιδερμίδας με απόλυτη ασφάλεια. Τα νήματα είναι κατασκευασμένα από PDO (polydioxanone) το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια στη χειρουργική, ακολουθώντας αυστηρά τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές (CE) και είναι 100% βιοαπορροφήσιμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πρόσωπο, λαιμό, βραχίονες, κοιλιά, έσω μηρούς, γλουτούς, στήθος, κ.ά. Δεν συμβαίνουν επιπλοκές παρά μόνο εκχυμώσεις. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και κυρίως με τα COG (νήματα άμεσης ανόρθωσης).Τα COG διορθώνουν γρήγορα τη χαλάρωση της περιοχής, όπου παράγεται κολλαγόνο κι ενισχύεται το αποτέλεσμα.

Κλείστε Ραντεβού

Το δεοξυχολικό οξύ εισάγεται στη προβληματική περιοχή θανατώνοντας τα λιποκύτταρα. Η διαδικασία είναι ιδανική για όσους δε θέλουν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση όπως η λιποαναρρόφηση. Σε μεγάλη συσσώρευση λίπους τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Η μέθοδος εφαρμόζεται στο διπλοσάγονο, στη κοιλιά, τα γόνατα, τους βραχίονες, τους μηρούς και τους γλουτούς. Το σύνολο των συνεδριών συνήθως είναι 4-6, με μεσοδιάστημα ενός έως ενάμιση μήνα.

Κλείστε Ραντεβού

Γνωρίζετε τη μέθοδο της δερμοαπόξεσης με τα διαμάντια και τους μικροκρυστάλλους; Πρόκειται για την πιο δημοφιλή θεραπεία της Aισθητικής Δερματολογίας των τελευταίων ετών (ecopeel). Είναι μια απόλυτα φυσική κι ασφαλής μέθοδος χωρίς χημικά, πόνο, τραύματα και παραμονή στο σπίτι.

Το δέρμα απολεπίζεται φυσιολογικά κάθε 15-20 μέρες. Μερικοί παράγοντες όμως, όπως η ηλικία, το περιβάλλον, η διατροφή, τα καλλυντικά, το stress, μειώνουν τη διαδικασία αυτή, με αποτέλεσμα τη ξηρή, θαμπή και κουρασμένη εμφάνιση του δέρματος. Έτσι, λοιπόν, το ecopeel έρχεται ν’ αντιμετωπίσει και ν’ αποκαταστήσει το ξηρό και σκληρό δέρμα, καθώς και να εξαλείψει ουλές ακμής, δυσχρωμίες (κηλίδες), λεπτές ρυτίδες και ραβδώσεις. Στην ουσία πραγματοποιεί ένα βαθύ καθαρισμό του δέρματος (peeling), μειώνοντας απίστευτα τη λιπαρότητα της επιδερμίδας.

Το ecopeel δρα ως εξής:

 • Αναρρόφηση – υπεραιμία
 • Αύξηση της θερμοκρασίας για παραγωγή κολλαγόνου
 • Ταχύτατες τοπικές μικροκρούσεις

Η μέθοδος είναι ανώδυνη κι ευχάριστη στον ασθενή. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα από την 1η συνεδρία και παρατηρείται απαλότητα, φωτεινότητα, μεγάλη ελαστικότητα του δέρματος, συνεργάσιμη υφή με τα καλλυντικά, με μια βελούδινη αίσθηση της επιδερμίδας. Η θεραπεία γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος. Τα διαμάντια συνήθως κάθε 7-10 ημέρες, ενώ οι μικροκρύσταλλοι κάθε 10-15 ημέρες. Το καλύτερο αποτέλεσμα φαίνεται περίπου στις 6 συνεδρίες.

Κλείστε Ραντεβού

Μετά από 40 έτη χρήσης του Fractional Laser CO2 το μηχάνημα δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως «lifting χωρίς νυστέρι». Οι ακτίνες του χωρίζονται σε δεκάδες λεπτές δέσμες που κάνουν επιλεκτική σάρωση της επιφάνειας του δέρματος. Δρα στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και ξυπνά τους ινοβλάστες, τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, κάνοντας το δέρμα μας πιο λαμπερό και σφριγηλό. Όταν συνδυάζεται με ενέσιμη μεσοθεραπεία, το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό!!! Οι περιοχές που εφαρμόζεται κυρίως είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, το ντεκολτέ και τα χέρια.

Ενδείξεις:

 • Ανάπλαση προσώπου (θαμπό δέρμα, διατεταμένοι πόροι κ.ά.)
 • Λεπτές ρυτίδες
 • Φωτογήρανση
 • Σύσφιξη προσώπου
 • Κηλίδες, πανάδες, μελαγχρωματικές βλάβες
 • Ουλές ακμής

Πριν τη θεραπεία τοποθετείται αναισθητική κρέμα μισή έως μια ώρα κι η διάρκεια της διαδικασίας είναι 15 λεπτά. Είναι σχετικά ανώδυνη κι ο ασθενής αισθάνεται τσιμπηματάκια. Μετά τη θεραπεία υπάρχει αίσθημα καύσου για λίγες ώρες. Το δέρμα είναι ερεθισμένο και με λίγο οίδημα την επόμενη ημέρα. Ο ερεθισμός αυτός μοιάζει αρκετά με ηλιακό έγκαυμα και διαρκεί περίπου 1 έως 3 ημέρες.

Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες και μπορεί κανείς να παρατηρήσει ένα ελαφρύ ξεφλούδισμα της επιδερμίδας. Αυτό μπορεί εύκολα ν’ αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη ενυδάτωση και make up, επιστρέφοντας γρήγορα στην εργασία του. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από τη κατάσταση του δέρματος. Συνήθως η επανάληψη της επόμενης συνεδρίας γίνεται στον ένα με ενάμιση μήνα. Τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα, αλλά η μέγιστη βελτίωση συνήθως παρατηρείται μετά από 2-3 μήνες. Το δέρμα φαίνεται λείο, φωτεινό και σφριγηλό. Στη περίπτωση των ουλών και των ραγάδων, ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος.

Το ιατρείο μας διαθέτει το τελευταίας γενεάς και πιο αποτελεσματικό CO2 fractional laser. Η θεραπεία εκτελείται αποκλειστικά από την ιατρό.

Η διαδικασία γίνεται με τη χρήση ειδικών θερμογραφικών πλακών. Είναι εντελώς ανώδυνη και κατευθύνει προς τη σωστή θεραπευτική προσέγγιση του τοπικού προβλήματος ανάλογα με την έκταση του.