ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ
Η μεσοθεραπεία πρωτοεφαρμόστηκε το 1952 από τον Dr Michel Pistor. Έκτοτε, όλο και περισσότεροι γιατροί παγκοσμίως χρησιμοποίησαν τη τεχνική αυτή σε καθημερινή βάση, για πολλά και διάφορα είδη θεραπειών. Με το πέρασμα του χρόνου, όλο και περισσότερες εφαρμογές προστέθηκαν στον κατάλογο των μεσοθεραπειών. Το 1987 η Γαλλική Ακαδημία Ιατρικής αναγνώρισε τη μεσοθεραπεία ως τμήμα της κλασικής ιατρικής.

  • Πού χρησιμοποιείται: Οι δύο βασικές εφαρμογές της μεσοθεραπείας είναι στη βελτίωση της υφής του δέρματος του προσώπου αφενός και στη θεραπεία της κυτταρίτιδας αφετέρου. Βέβαια, η μεσοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε ραγάδες (ραβδώσεις), απώλεια μαλλιών, διόρθωση ρυτίδων κ.τ.λ. Όσον αφορά τη βελτίωση της υφής του προσώπου, απευθύνεται σε δέρματα που έχουν υποστεί αφυδάτωση και έχουν λεπτές ρυτιδώσεις. Σχετικά με τη κυτταρίτιδα, βοηθά στις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν υπάρχει μεγάλη χαλάρωση και ανάλογα με τις ουσίες που θα περιέχονται, μπορεί να κάνει λιποδιάλυση σε συγκεκριμένα σημεία.
     
  • Μεσοθεραπεία προσώπου: Πληθώρα υλικών έχουν χρησιμοποιηθεί ή συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως υλικά μεσοθεραπείας. Τα υλικά που περιέχονται είναι διαφορετικά είδη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Το υλικό στο οποίο κατά βάση οφείλεται το αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας είναι το υαλουρονικό οξύ. Αυτό χρησιμοποιείται, λόγω της ιδιότητας που έχει να συγκρατεί μόρια νερού. Λειτουργεί δηλαδή σα σφουγγάρι. Εφαρμόζοντας το υλικό σε όλο το πρόσωπο, τα μόρια του υαλουρονικού συγκρατούν νερό μέσα στο δέρμα και το ενυδατώνουν. Είναι σαν να τοποθετεί κανείς πολλά μικρά σφουγγάρια στο δέρμα, τα οποία θα συγκρατήσουν νερό. Το υαλουρονικό, βέβαια, έχει χρησιμοποιηθεί και σε κρέμες, για τη βελτίωση της υφής του προσώπου. Επειδή, όμως, το μόριό του είναι μεγάλο, δεν μπορεί να διεισδύσει μέσα στο δέρμα από την επιφάνεια. Εάν όμως μπει με ενέσιμο τρόπο, τότε μένει εκεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκρατεί νερό. Δεν προσθέτει όγκο στο πρόσωπο και δεν αλλοιώνει καθόλου το σχήμα του. Ταυτόχρονα, λειτουργεί και ως διεγέρτης. Διεγείρει δηλαδή το δέρμα, ώστε να παράγει δικό του κολλαγόνο. Έχει αποδειχθεί ότι τα τσιμπήματα της βελόνας από μόνα τους δημιουργούν διέγερση. Δηλαδή η μεσοθεραπεία βοηθά το δέρμα ποικιλοτρόπως. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας, χρειάζονται μερικές συνεδρίες, που συνήθως έχουν απόσταση μεταξύ τους είκοσι με τριάντα ημέρες. Καλό είναι να συντηρεί κανείς το αποτέλεσμα, κάνοντας εφαρμογές μεσοθεραπείας σε πιο αραιά διαστήματα. Υπάρχουν και είδη μεσοθεραπείας που περιέχουν μόνο υαλουρονικό. Συνήθως αυτά απευθύνονται σε μεγαλύτερου βαθμού προβλήματος.
     
  • Μεσοθεραπεία στο σώμα: Η μεσοθεραπεία που γίνεται στο σώμα αποσκοπεί στη διόρθωση της κυτταρίτιδας. Κάποιες φορές, βέβαια, μπορεί να περιέχει και ουσίες που διαλύουν το λίπος, όπως η φωσφατιδυλοχολίνη. Το αποτέλεσμα στην κυτταρίτιδα συνήθως είναι προσωρινό, εάν δεν ακολουθήσουν θεραπείες συντήρησης. Όσον αφορά τη λιποδιάλυση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνιμο. Για μικρές ποσότητες λίπους, η μεσοθεραπεία είναι αποτελεσματική. Τα διαλύματα που χρησιμοποιούνται στην κυτταρίτιδα συνήθως περιέχουν ουσίες, μεταξύ των οποίων οι πιο σημαντικές είναι η καφεΐνη και κάποιοι ενεργοποιητές του μεταβολισμού. Συνήθως οι συνεδρίες γίνονται ανά 15 μέρες για την κυτταρίτιδα και ανά 30 μέρες για τη λιποδιάλυση. Χρειάζονται αρκετές συνεδρίες, για να δει κανείς το αποτέλεσμα. Ο αριθμός τους εξαρτάται από το βαθμό του προβλήματος. Συνήθως οι θεραπείες είναι περισσότερες από δέκα. Μπορεί να συνδυαστεί με ενδοδερμικό λεμφικό μασάζ ή με μηχανήματα. Το λίπος που διαλύεται, συνήθως, αποβάλλεται από τον οργανισμό με τη φυσική οδό. Επειδή πολλές τοξίνες αποβάλλονται από τον οργανισμό, συστήνεται στους ασθενείς να πίνουν αρκετό νερό και να ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Επίσης, η γυμναστική και η κίνηση γενικότερα βοηθούν τη θεραπεία.
     
  • Κατάλληλοι υποψήφιοι: Άτομα από δεκαοχτώ έως εβδομήντα πέντε ετών σε καλή κατάσταση υγείας μπορούν να κάνουν μεσοθεραπεία. Θα πρέπει βέβαια ο γιατρός να κρίνει ότι το πρόβλημα που υπάρχει είναι κατάλληλο για τη διαδικασία αυτή. Για παράδειγμα, άτομα που θεωρούν ότι έχουν κυτταρίτιδα, αλλά στην πράξη έχουν ψευδοκυτταρίτιδα (χαλάρωση του δέρματος που μοιάζει με κυτταρίτιδα), δεν θα δουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Επίσης, τα παχύσαρκα άτομα δεν θα βοηθηθούν ιδιαίτερα. Δεν πρέπει να κάνουν μεσοθεραπεία οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, διαβητικά άτομα, άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, καρκίνο στο πρόσφατο παρελθόν, άτομα με αυξημένη πηκτικότητα στο αίμα ή καρδιοπαθείς.